dilluns, 21 de gener de 2008

Suquet d'Orada

Jo vaig aprendre del meu pare a cuinar. Li feia de pinxo i els clients li demanaven, “Pere, com has fet aquest suquet, aquest romesco, aquest all cremat, ...?” I el pare, a banda, em deia, Quan t’ho preguntin tu els expliques, però no tot. Els sortirà bo, però no com a tu”. Espero que jugueu a les cuinetes i us surti molt bo

Ingredients
1 orada d’1Kg. 300 gr. de la llotja de la Torre.
1 kg. de patates.

Pel suc
2 cebes mitjanes
2 fulles de llorer
2 grans d’all
1 gotet de vi (de taula) blanc
2 llesques de pa d’ahir
2 potets de tomàquet triturat
6 fils de safrà

Pel caldo
El cap de l’orada
1 porro
1 safranària
1 ceba
1 tomàquet



El suc
Sofregir la ceba a talls grans, afegim el llorer i els alls. Quan sigui ros s’hi tira el got de vi blanc, els dos gots de tomàquet triturat i es deixa que faci
xup-xup uns 10 minuts. S’hi afegeix el pa sec i els fils de safrà. Es deixa dos minuts més i es tritura.
Es reserva.


El caldo
En una olla amb aigua s’hi posen el cap de l’orada, el porro, la safranària, la ceba i el tomàquet.
Un cop fet es reserva.


El suquet
Tallem l’orada a talls d’un dit i els enfarinem. Pelem les patates i trenquem (així la fècula espessirà el suquet).
En una cassola de ferro s’hi posa el suc que hem triturat i hi afegim el caldo. Quan arrenqui el bull s’hi tiren les patates. Quan la patata la veiem un pèl tova, afegim l’orada i ho deixem que faci xupxup un quart d’hora. Per últim farem un tomet d’allioli al morter, ho deixatarem amb un cullerot de suquet, tastarem la sal i ja estarà a punt.


Maria Teresa Llorac i Cartañá
Cuinera de El Vaixell, Baix a Mar